In Zundert hoef je geen atleet te zijn om de fitroute te beoefenen

ZUNDERT – Zundert heeft sinds woensdagochtend een fitroute door het dorp. Op de ruim anderhalve kilometer lange route kunnen jong en oud aan hun conditie werken. Wethouder Twan Zopfi nam de route officieel in gebruik. ,,Als corona ons één ding geleerd heeft, is het wel dat bewegen in de buitenlucht voor iedereen belangrijk is.”

,,De doelgroep voor deze fitroute is zo breed mogelijk”, zegt Zopfi voor De Willaert. Dat onderstreept hij door de opening te doen met een van de bewoners van De Willaert en twee van de jongste bewoners van Zundert, ‘klanten’ van kinderopvang Het Toverbloempje. Ze trekken een grote vlag van het informatiebord. De stromende regen mag de sportieve pret niet drukken.

Denkbeeldig lint 
Voor het verzorgingscentrum aan de Burgemeester Manderslaan markeert een tegel met een QR-code het startpunt van de route. Wie de code met zijn telefoon scant, heeft meteen het boekje met alle informatie over de route.   ,,De fitroute is bedoeld om oud en jong tot meer bewegen te stimuleren, wat we al formuleerden in het Lokaal Sportakkoord”, legt Zopfi uit. Dat akkoord is vorig jaar bekrachtigd. Door de kern Zundert ligt nu een denkbeeldig lint van 1,7 kilometer met 13 blauwe tegels. Bij ieder punt zijn steeds andere oefeningen te doen. Door de laagdrempeligheid hoef je geen atleet te zijn om de oefeningen te doen. 

Blotevoetenpad 
Voor de fitroute werkte de gemeente samen met zorgorganisatie Avoord, de buurtsportcoaches, het kinderdagverblijf, restaurant Bij de Nonnen en de Bode. In de Annatuin ligt een ‘beweegpark’ in de fitroute. Er is een klein atletiekbaantje en speciaal voor kinderen is er een blotevoetenpad. Daarop lopend maken ze kennis met verschillende soorten ondergrond. In de tuin komt ook een beweegtoestel, maar dat wordt pas in september geplaatst.   Volgens Zopfi begint rond die tijd ook de aanleg van een soortgelijke fitroute in Rijsbergen.

foto’s: © Buro Spruyt /  © Pix4Profs/Marina Popova / Joost Klaverdijk 30-06-21, 20:00 Bron: BN DeStem